Korrugerad plast med ljusinsläpp

Om du vill bygga ett stabilt tak på din altan kan du välja en konstruktion med korrugerad plast. Du får ett tak som skyddar mot nederbörd och som tål solljus.

Du känner säkert till korrugerad plåt, som används som väggmaterial till enkla byggnader. Korrugerad plast har helt andra egenskaper och kan användas i flera konstruktioner. Egentligen kan du se korrugerad plast som ett vågformat skivmaterial.

Skivor i korrugerad plast byggs upp i olika lager av polypropen – eller polyeten som ibland har förstärkts med hackad glasfiber. Det finns även likheter mellan korrugerad plast och wellpapp, eftersom “vågorna” i väsentlig utsträckning bidrar till materialets hållfasthet.

Korrugerad plast och användningsområden

Korrugerad plast passar bra i många sammanhang. Som tak till altan får du ett tak med ljusinsläpp. Ett sådant tak tål väder och vind. Det skyddar mot regn, hagel och snö, men förstörs inte av ultraviolett strålning. Det färdiga taket tål att gå på och det är lätt att rengöra. Naturligtvis kan du även ha tak till din carport i korrugerad plast, eller varför inte som tak till ditt cykelskjul.

Har du tänkt bygga växthus? Dina växter kommer att behöva skyddas mot hagel och vind, men de vill gärna ha ljus. Du kan enkelt bygga ett växthus i korrugerad plast. Till stomme använder du trä eller stål. Det är lätta att såga och borra i korrugerad plast. När du sågar i korrugerad plast ska du såga med en fintandad fogsvans, men såga gärna långsamt. Annars kan plasten bli varm och spröd.