Alltmer plast i våra väggfärger

De flesta färger som målare använder idag är plastfärger. Plasten gör att färgen sitter bättre på väggen. De tidigare ingredienserna som även de gjorde att färgen fäste bättre på väggarna, men som gjorde målarna sjuka. Det på grund av starka kemikalier i färgen. De starka ämnena har man nu tagit bort så att även målarna ska kunna fortsätta sitt arbete utan att bli sjuka av sitt jobb. Plasten som finns i färgen är ofarlig för människor. Däremot påverkar den färgens nyans och fäste på väggarna. Vi ser alltmer hållbara och renare färger, utan starka kemikalier.

Vad är våra väggar gjorda av?

De flesta väggar vi har i våra hus och lägenheter är antingen gjort i betong, eller så är det gipsväggar. Det är mycket sällan som man hittar fanerväggar. Det är om man har satt upp en tunn vägg, endast för avdelning av något rum inomhus. Ännu mer sällan ser vi väggar av bjälkar, såsom man oftast byggde förut. Gipsväggar brukar man oftast tapetsera innan man målar dem. Oftast är det en enkel vävtapet av enklaste kvalitet. Detta för att väggen ska få en trevlig struktur innan den målas. Många målar direkt på någon enkel tapet, ett enkelt sätt att på kort tid förnya en vägg. Många använder målarfärg för att få en nya och ren vägg. Har den inte några skador, rispor eller annat som kan förfula väggen, är det bara att blaska på med målarfärg och på så sätt snabbt få en ny fräsch vägg.

Anlita målare för bäst resultat

Professionella målare vet att det inte är så enkelt. Ska väggen bli riktigt snygg bör målaren grunda arbetet med att riva bort tapet, innan man bara målar på den befintliga väggen. En riktig målare river först allt som bör rivas av väggen. Många gånger får man riva bort lager på lager av tapet. Gör man det, kommer en hel del damm bort, som tidigare ansvarslösa målare bara har tapetserat över. River man bort all gammal tapet får man en fräsch och ren bostad.
Så målar du om i din bostad:

1. Planera färgval och gör en enkel budget; vad får ommålningen kosta?

2. Riv ner gammal tapet

3. Spackla och slipa väggen

4. Måla med grundfärg

5. Måla med målarfärg

Tycker du det är svårt, anlita en professionell målare. Bor du i Stockholm är det inte svårt att hitta en riktigt proffsig målarfirma som är noggranna och gör arbetet på ett snyggt sätt. Googla målare Stockholm för att få förslag på så många målare som möjligt som arbetar i Stockholm. Annars skriver du den ort där du bor för att få målare nära dig där du bor. Be om offert och referenser, innan du bestämmer dig.