Om Plastguiden

Här på plastguiden kan du hitta all möjlig information om plast och plasttillverkning. Idéer, design och formgivning, plastens olika användningsområden – ett minst sagt brett ämne som påverkar alla hörn av våra liv på 2000-talet.

Sedan plasten, som i huvudsak tillverkas av råolja och naturgas, gjorde sin entré tidigt på 1900-talet så har den tagit så stort plats i våra hem och på våra arbetsplatser att vi knappt tänker på det längre. Den används inom allt från bilindustrin och medicinsk teknik till förpackningar och finns i massor av olika varianter. Genom olika tillsatser och kemiska föreningar kan man idag få fram plats med alla möjliga olika egenskaper. I dag, när plast dessutom har blivit enklare att återvinna, är den en oumbärlig del av samhället.

Det finns två huvudgrupper av plast: termoplaster och härdplaster. Termoplaster kan man smälta och forma om. Härdplaster förstörs om de smälts ned och går således inte att formas om och återanvända.

Den absolut vanligaste användningen plast finns i förpackningsindustrin. 40 procent av all plast i Europa används i det syftet och över 50 procent av Västeuropas förpackningar är idag i plast.

Andra vanliga användningsområden för plast:

  • Elektronik. Plast isolerar bra, är formbart och är hårt nog för att kunna skydda ömtålig elektronik.
  • Medicinsk teknik. Plast kan steriliseras, vilket i kombination med formbarheten gör att den har visat sig mycket användbar i medicinska sammanhang, inte minst tandvård. Silikon är en annan form av plast med många användningsområden, bland annat plastikkirurgi.
  • Byggnad. Plastens långa livslängd har gjort att den visat sig mycket användbar som byggmaterial. I dag är plats exempelvis en mycket vanlig byggsten när man tillverkar fönster.
  • Fordon. Plast används ofta interiörer och olika delar av motorer på bilar, båtar och flygplan.
  • Jordbruket. Här används exempelvis plast i ”elefantägg”, ensilagebalar, som ligger utspridda på åkrarna i skördetid.

Mer om plast och plasttillverkning kan du läsa här på plastguiden. Håll till godo!